Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post TypeMandy Mulder

Spark Network

Als voormalig Olympisch zeilster weet ik hoe het is om te presteren op het hoogste niveau. Gedurende meerdere Olympische campagnes heb ik geleerd hoe ik het beste uit mijzelf en mijn teamgenoten moet halen onder grote druk. In 2008 een Olympisch Zilveren medaille gewonnen; mijn hoogtepunt van een hele mooie sportcarrière.

Samenwerken in teams heeft mij altijd gefascineerd. In voorbereiding op de Olympische Spelen van 2008 zeilde ik in steeds wisselende teamsamenstellingen. Na elke wisseling begin je weer opnieuw met teamvorming om vervolgens gezamenlijk tot prestaties te komen; vertrouwen opbouwen, ieders kwaliteiten optimaal benutten, conflicten uitvechten (soms constructief, soms niet).

In voorbereiding op de Olympische Spelen van 2016 waren we als team al een lange tijd bij elkaar, maar werden we geconfronteerd met veel blessures. Hoe ga je om met tegenslagen en hoe blijf je desondanks toch als team trouw aan elkaar? Deze twee voorbeelden zijn slechts een greep van de levenslessen die ik van deze tijd als topsporter heb geleerd.

Naast mijn sportcarrière heb ik Psychologie gestudeerd om mij verder te verdiepen in waarom wij mensen zijn zoals we zijn en doen zoals we doen. Hetgeen ik in de boot zag gebeuren werd uiteindelijk in de studieboeken verklaard.

Na mijn studie heb ik in het bedrijfsleven ondervonden dat topsport en het bedrijfsleven niet zo gek veel van elkaar verschillen wanneer mensen gericht zijn op het behalen van individuele of gezamenlijke doelen. In beide omgevingen gaat het om het proces om elke dag een stap richting je doel te zetten.

Sinds een aantal jaren combineer ik mijn ervaring als topsporter en mijn kennis als psycholoog en coach om teams te begeleiden in hun proces naar beter teamwerk en zodoende te komen tot betere prestaties.

In 2019 ben ik definitief gestopt met zeilen en heb ik een nieuwe passie gevonden in het mountainbiken. Ook hier neem ik af en toe deel aan wedstrijden en probeer ik mijzelf uit te dagen op verschillende gebieden. Door uitdagingen aan te gaan, blijf ik in staat om altijd te blijven leren en te presteren.